Субота, 18.05.2024, 23:40
Вітаю Вас Гість | RSS

Гета Олена Володимирівна

Категорії розділу
Конспекти уроків [0]
уроки української мови та літератури
Матеріали для вчителя [4]
Дидактичний матеріал, завдання олімпіад, конкурсів
Виховна робота [0]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 58
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Каталог файлів

Головна » Файли » Матеріали для вчителя

Предмети побуту українців
[ Викачати з сервера (3.10 Mb) ] 09.12.2015, 10:04

Предмети побуту українців

 

Посуд


 

 

 

Миска

http://www.google.ru/images?q=tbn:4RZYGo9Mpx6QXM::uaprom-image.s3.amazonaws.com/766123_w100_h100_miska.jpg&h=62&w=82&usg=__kQXX6fQXaDXawn4UMWy82wqDuMk=

 

Миска - посуд, з якого вживають першу та другу їжу, з третьої їжі лише десерти. Переважно тарілка круглої форми. Тарілки також бувають для прикраси. Такі тарілки називаються декоративні тарілки.









 

                  Ложки

 

картинка

 

 

 

 

 

 

 

     Ло́жка — предмет столового прибору, яким набирають рідку або розсипчасту страву. Вона складається з черпала (нагадує витягнутий параболоїд), перемички, та державки.

 

 

 

 

 

             

 

                Макітра

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:fqFfIndXg1XUgM::dic.academic.ru/pictures/wiki/files/77/Makutra.jpg&h=94&w=125&usg=__YrxEXT9qZYiGn6BJf8zaWkqA62A=

 

 

 

 

      Макітра –конусоподіб-ний посуд, виготовлений із випаленої глини, для сходження тіста або для перетирання маку макогоном чи подрібнення інших харчових продуктів.


 

 

Ступа

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:L_-95a4auXWEdM::img0.liveinternet.ru/images/attach/b/3//41/895/41895440_DSC02230.JPG&h=82&w=128&usg=__HzH-ysTnUUjjumMIVFxV_OK2ZDc=

 

  

 

 

     Ступа – посудина, в якій розмелюють або потрібують будь – що за допомогою песта. Також у ступах можуть розтирати і змішувати речовини.

 

 

 

Глечик

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:uhba3stkSMviZM::www.e-koloryt.com.ua/alldata/images/thumb_400_1233217402.jpg&h=94&w=94&usg=__w1UT0mmkBd_GCSXHsCWBBugzodg=

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Макогін

 

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:LViYoU8N53IchM::upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/6/67/Makogin_005.jpg/250px-Makogin_005.jpg&h=84&w=111&usg=__8v2NGLTULcA9nCQ4oYHE90Nm0xU=

 

 

 

Куманці

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:txcsLssj3VeMTM::honchar.org.ua/images/6k.jpg&h=94&w=69&usg=__D4odMJs5KR45bLx2bVWGNjGonko=

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

      Макогін  - спеціальне дерев'яне начиння у вигляді невеличкої булави для перетирання різноманітних продуктів харчування чи маку. Створене для виконання робіт у системі змакітрою

 

 

 

 

       Куманець- (також зрідка куман) — керамічна фігурна посудина, що нині використовується здебільшого як прикраса.

   Куманці є оригінальним різновидом українського традиційного посуду. Якщо раніше (а подеколи і тепер) їх використовували, для зберігання й подання на стіл різноманітних напоїв, то у теперішній час — це переважно декоративна оздоба інтер'єру в національному стилі.

 

     Куманці могли бути різної форми, однак найвідомішими є ті, зазвичай полив'яні та щедро оздоблені (розписані, з ліпленням), які використовували для спиртних напоїв, зокрема, виокремлюються з-поміж них куманці у формі дисків або кілець (тобто дисків без

 

середини) з вигнутою ручкою та носиком, горловиною (нерідко з кришкою) та з ніжкою-підставкою.

 

                

Баклага

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:fgmeviiBSXGARM::bse.sci-lib.com/pictures/02/01/232339221.jpg&t=1&h=196&w=171&usg=__9HCxgeWXuDhAx0R5D3bgrhi7aOg= 

     Баклага (тат. баклак) -невеликий  дерев’яний, керамічний або металевий (жестяний) плоский дорожний сосуд з вузьким коротким горлом і вушками   для продівання ремня.

 

 

 

 

 

               

            

 

Бочка

 

 

 

       Бочки робляться з клепки (дощок приготовлених спеціальним чином) і стягнуті дерев'яним (частішечеремшина) або металевим обручем.

Класифікація бочок

    Чани - великі бочки, як правило монтуються в землі і призначені для закваски і солінь. Кадка - невелика бочка до 100 л являє собою усічено піраміду

Ушат - бочка або кадка з висунутим двома дошками в які


 

пропускається палиця для перенесення.

 

Шайка - перевернута невисока кадка, використовується для прання, миття в лазні, годування та напування  худоби.

Далеко не всі породи дерев можуть використовуватися для виготовлення бочок. Породи дерев використовуються для виготовлення бочок липабукдубосика. Для виготовлення обручів - горіхчеремшина,ялівець.


 

 

 

Знаряддя праці

 

 

 

 

Кочерга

 

 

 

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:iqLRYV_K46rmoM::www.promig.ru/gallery/site_125_815m.jpg&h=94&w=97&usg=__6S5GJ3G5fUiJGdfQHTfba4wStaU=

 

Прядка

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:cERDlKIv1tVGKM::www.goldmoscow.com/pict/2208200420933_P657.JPG&t=1&h=196&w=115&usg=__z3vWk0CY413HF4azPC7awx3fYho=

 

    

 

     Кочерга - інструмент із заліза або іншого вогнестійкого матеріалу. Використовується для вигрібання вугілля, переміщення дров у палаючому каміні або печі. Зазвичай це товстий залізний прут, загнутий на кінці під прямим кутом. 

      

 

 

     Прядка - предмет народного побуту, знаряддя праці, на якому пряли нитки.

      Ручна прядка складається з вертикальної частини, куди прив'язується кужіль і горизонтальної (дінці), де сидить пряха .Вертикальна частина складалася з лопати і шийки (ніжки). Прядку, особливо лопатку, часто прикрашали і розписували. Виділяють два види прядок за конструкцією: цільні (робилися з кореня і стовбура берези або ялини) іскладові (складалася з двох деталей горизонтальної і вертикальної

 

 

 

 


 

                                      Мотовило

      Мотовило -  мотальне знаряддя, палиця, прилад, на який намотується пряжа, шовк.

 

 

 

 

 

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:cvfUxcaTnLr9GM::cp.iring.ru/pics/3667/motovilo1.jpg&h=76&w=118&usg=__GAHC4cl9gzec40SE51Boi5wDBOo=

 

 

 

 

Веретено

 

http://ezhe.ru/ib/images/ks/vereteno.jpg

 

 

 

 

 

 

 

http://www.google.ru/images?q=tbn:RAG1tAPw_wAMRM::www.analytic.com.ua/Analytic/Data/content/common/public/Images/AncientElements/motovilo.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

   Веретено - пристосування для ручного прядіння пряжі, одне з найдавніших засобів виробництва. Дерев'яна точена паличка, відтягнути в вістря до верхнього   кінця і потовщена до нижньої третини

 

 

 

 

 

 

           

 

 


 

 Граблі

 

 

 

 

 

 

     Граблі — сільсько-господарське знаряддя для загрібання сіна, соломи, скошеного хліба тощо. Також граблі використовуються для загрібання грядок у полі.

         Українці знали два види грабель: дерев'яні та залізні.Обидва могли бути ручними та кінними. Ручні дерев'яні граблі складалися з валка довжиною до 90 см, у який знизу під прямим кутом (чи трохи навскіс) забивали зубки (переважно 9-10 см, на

 

 

       Півдні України 20-30 см) 10-12 см завдовжки, а збоку — держак (граблисько). Останній робили з рівної ліщини з подвійною, а то й з потрійною розвилкою на кінці. Дерев'яні граблі через їх зручність і легкість продовжують використовувати і по сьогодні.

                         

                        Лопата

 

 

 

     Лопата - пристрій для ручного копання ґрунту або роботи з сипучими матеріалами. Складається з держака (звичайно дерев'яного, інколи - з інших матеріалів) та металевого леза.

 

 

 

 

 

 

 

Коса

 

 

 

 

 

 

 

      

     Коса – сільсько-господарський ручний  інструмент для скошування трави (насіно , на корм худобі, для вирівнювання газонів і т. п.). Ручна коса являє собою: довге металеве лезо,  загнуте трохи всередину з приробленим до нього в районі основи коси (п'яти) дерев'яної рукояткою, у середній частині якої є ручка (цибулька). Лезо коси кріпиться за допомогою дерев'яного клину і металевого кільця.


 

                        

 

Серп

   

    Серп — знаряддя для зрізання злаків і трав, що складається із закругленого леза (як правило стального), що звужується, і короткої дерев'яного руків'я.Серп є одним з якнайдавніших


 

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Сапа

 

             Сокира   

            

         

      Сапа — ручне знаряддя, що застосовується для догляду за городніми культурами. Традиційна українська сапа складалася з робочої частини (здебільшого у формі рівнобічного трикутника з прямим або дещо овальним лезом) і держака — сапилна.

 

  

 

           Соки́ратопіртопірецьбартка — знаряддя праці, призначене для рубання і тесання. Використовується також, як холодна зброя.

 

 

    Сокира — клин, виготовлений зазвичай із сталі, з отвором, в який вставляється топорище. Протилежний від клину бік сокири називається обухом. Його можна використовувати, якмолоток.


 

    Сокира — одне з найдревніших знарядь людини. Її використовували вже десятки тисяч років тому. Найдревніші сокири виготовлялися з каменю і топорища до них прив'язувалися. Мідні, бронзові, залізні й стальні сокири з'являлися відразу ж, як лише розвивалися відповідні технології.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рало

 

Плуг

 

 

     Рало — найдавніше орне знаряддя. На території України відоме з кінця І тисячоліття до н.е. Починаючи з часів Київської Русі Р. пройшло еволюцію від простіших типів до своєрідних культиваторів. Ці знаряддя були двох різновидів: однозубі та багатозубі.

 

 

     Плуг — найбльш досконале тяглове орне знаряддя, яке має відвал і при роботі перевертає шар грунту та підрізає коріння бур'янів.

На території України плуги з'явився у другій половині І тисячоліття н.е. і за часів Київської Русі був уже панівним землеробським знаряддям. Існувало три види плугів: традиційні українські, яких леміш і чересло були залізними, а решта деталей дерев'яними; модифіковані традиційні, що поширюються наприкінці XIX ст.; фабричні (початок XX ст.).

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                Обгортач

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Борона

  

 

    Обгортач (підгортач, окучник) — тяглове знаряддя, що застосовувалося для міжрядкового обробітку просапних культур, зокрема картоплі. Виник у другій половині XIX ст. на основі удосконалення однозубого рала, до якого були приладнані дерев'яні або жерстяні відвали (полички) та дві ручки,  як уплуга. У пізнішому варіанті відвали стали рухомими, що дало змог урегулювати ширину борозни.

     

 

    

     Борона — знаряддя для розпушування, вирівнювання та очищення грунту. Українці використовували три види борін: традиційні; традиційні модифіковані; фабричні.

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 
 


 

Категорія: Матеріали для вчителя | Додав: elena | Теги: побут українців, мотовило, ступа, лопата, граблі
Переглядів: 1616 | Завантажень: 20 | Рейтинг: 2.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук

Copyright MyCorp © 2024
uCoz